
 Section 504 of the Rehabilitation Act of 1973 is aSection 504 of the Rehabilitation Act of 1973 is a

federal statute (antifederal statute (anti--discrimination law), whichdiscrimination law), which

protects the rights of individuals with disabilitiesprotects the rights of individuals with disabilities

to equal opportunity in programs and activitiesto equal opportunity in programs and activities

which receive federal funds.which receive federal funds.

 Section 504 is intended to level the playing field forSection 504 is intended to level the playing field for 

individuals with disabilities so, for example, stu-individuals with disabilities so, for example, stu-

dents can fully participate in school.dents can fully participate in school.

Eligibility for Section 504Eligibility for Section 504 

What is Section 504? 

Red Oak Independent School District 

A person eligible for Section 504 protections/services: 

 has a physical or mental impairment that substantially
limits one or more major life activities

  has a record of such an impairment, or

  is regarded as having such an impairment.

 How Does Section 504 Fit Into Our System? 

Under Section 504, 

what is a major life 

activity?  

 Standing

 Reading

 Concentrating

 Breathing

 Communicating

 Hearing

     the list is not 

all inclusive… 

What does 

“substantially limits 

a major life activity” 

mean?  

An impairment that 

prevents a person 

from performing a life 

activity that the aver-

age student of approx-

imately the same age 

can perform OR “if the 

life activity is “more 

difficult to perform” 

as compared to the 

average student of 

approximately the 

same age. 



Q: Are all schools required to adhere to Section 504?  
A: Yes.  All schools that receive any federal financial assistance must comply 
with Section 504 of the Rehabilitation Act of 1973.  
Q: Does a physician’s diagnosis of ADD/ADHD automatically result in a 
student being eligible for Section 504?  
A: No. A physician’s diagnosis should be considered as one piece of infor-
mation when evaluating the student. However, a physician’s diagnosis alone 
does not automatically result in eligibility for Section 504.  
Q: Must a school district develop a Section 504 plan for a student who 
either "has a record of disability" or is "regarded as disabled"?  
A: No. In public elementary and secondary schools, unless a student actually 
has an impairment that substantially limits a major life activity, the mere 
fact that a student has a "record of" or is "regarded as" disabled is insuffi-
cient, in itself, to trigger those Section 504 protections that require the pro-
vision of a free appropriate public education (FAPE). This is consistent with 
the Amendments Act, in which Congress clarified that an individual who 
meets the definition of disability solely by virtue of being “regarded as” disa-
bled is not entitled to reasonable accommodations or the reasonable modifi-
cation of policies, practices or procedures.  The phrases "has a record of dis-
ability" and "is regarded as disabled" are meant to reach the situation in 
which a student either does not currently have or never had a disability, but 
is treated by others as such. In the Amendments Act Congress clarified that 
an individual is not “regarded as” an individual with a disability if the im-
pairment is transitory and minor.  A transitory impairment is an impairment 
with an actual or expected duration of 6 months or less.  
Q: Does a medical diagnosis of an illness automatically mean a student 
can receive services under Section 504?  
A: No. A medical diagnosis of an illness does not automatically mean a stu-
dent  can receive services under Section 504. The illness must cause a sub-
stantial limitation on the student's ability to learn or another major life ac-
tivity. For example, a student who has a physical or mental impairment 
would not be considered a student in need of services under Section 504 if 
the impairment does not in any way limit the student's ability to learn or 
other major life activity, or only results in some minor limitation in that re-
gard.  
Q: Are there any impairments which automatically mean that a student 
has a disability under Section 504?  
A: No. An impairment in and of itself is not a disability. The impairment 
must substantially limit one or more major life activities in order to be con-
sidered a disability under Section 504.  
Q: Once a student is identified as eligible for services under Section 
504, is that student always entitled to such services?  
A:Yes, as long as the student remains eligible. The protections of Section 504 
extend only to individuals who meet the regulatory definition of a person 
with a disability.  
Q: When a student exits special education should they be considered 
for Section 504 eligibility? 
A: Yes. Section 504 eligibility is a committee decision and will depend on the 
unique needs of the student. Many exiting special education students will 
not require Section 504 accommodations or services. If the committee de-
cides to consider Section 504 eligibility, a referral would be made to the Sec-
tion 504 committee for determination.  

Section 504 Questions and AnswersSection 504 Questions and Answers 

Who could I contact for addi-

tional information about Sec-

tion 504?  

Contact the campus 504 Coordi-

nator at your student’s school.  

You may also contact: 

Executive Director of 
Specialized Learning

Shana.Owen@redoakisd.org

or 

Assistant Director
Magda.Davis@redoakisd.org

109 W Red Oak Rd.
Red Oak, Texas

972-617-2941

Section 504 Referral 

 The process under Sec-

tion 504 begins with a

referral.

 The school district will

take measures to identi-

fy and locate students

with a disability.

 A parent or guardian

may also request a 504

evaluation for student

by notifying the campus

administrator, counse-

lor, or 504 coordinator.

Such a request is best

made in writing.




